Klaverjassen spelen

Met een set kaarten kun jij altijd en overal klaverjassen. Het is een spel dat je gemakkelijk kunt spelen. Het kan onderweg, thuis of op een andere locatie gespeeld worden en tegenwoordig speel je het ook online. Zo kun je op ieder gewenst moment klaverjassen spelen en beleef je uren speelplezier samen met je vrienden, familie of anderen.

Hét Oudhollandse spel

Klaverjassen is een spel dat al jarenlang enorm populair is en van Hollandse afkomst is. Het spel vergt niet veel attributen waardoor je klaverjassen overal kunt spelen. Het enige wat jij nodig hebt is een set speelkaarten plus pen en papier. Daarnaast is het handig als je minimaal twee spelers hebt. Klaverjassen wordt op veel campings en vakantieoorden gespeeld en geeft je een écht vakantiegevoel.

Klaverjassen online spelen

Tegenwoordig heb je niet zo snel meer een set kaarten bij de hand of ben je met iemand samen waar je een potje mee kunt klaverjassen. Hier wordt met het online klaverjassen op ingespeeld. Zo kun je klaverjassen spelen via een tablet, smartphone of computer. Je speelt dan tegen iemand die van over de hele wereld aan kan sluiten om het spel te spelen. Daarnaast is er ook de optie om tegen een computer te spelen.

Rotterdams of Amsterdams

Klaverjassen is een spel dat een aantal varianten kent. Zo is er een Rotterdamse en Amsterdamse variant waarbij bepaald wordt hoe er met het troeven omgegaan wordt. Bij het Amsterdams klaverjassen wordt het introeven of overtroeven ontslagen als de slag aan de maat ligt. Dit houdt in dat overtroeven of introeven niet nodig is wanneer de hoogste troef van je partner afkomstig is. Rotterdams klaverjassen heeft als regel dat een maatslag ingetroefd of overtroefd moet worden als een speler niet kan bekennen. Troef komt daarnaast bij Rotterdams klaverjassen vaker voor bij de draaikaarten.

Andere varianten

Naast het Rotterdams of Amsterdams klaverjassen zijn er ook andere combinaties mogelijk met moeilijkere of gemakkelijke spelregels. De varianten Kraken en Contrée zijn hier voorbeelden van. Met deze varianten hebben spelers invloed op de punten die verdient kunnen worden. Bij het spel Kraken kan een kraak plaatsvinden van de tegen partij. Dit houdt in dat de tegen partij denkt dat de spelende partij nat gaat. Een herkraak kan gemaakt worden door de spelende partij waarna er nog een superkraak uitgedeeld kan worden door de tegen partij. Bij iedere kraak worden de punten verdubbeld. Een roem telt niet mee bij deze puntenverdubbeling. Contrée is een spel waarbij spelers klaverjassen spelen met de optie om te bieden voor een bepaalde troef. Dit bieden begint met 80 punten en gaat in stappen van 10. Het maximum is bereikt bij de pit. Deze pit is 250 punten waard.