Wat is klaverjassen?

Het spel klaverjassen is al eeuwenoud en is één van de populairste kaartspellen in ons land. Het spel wordt gespeeld met piketkaarten. Dit zijn 32 kaarten. Je wint het spel door de meeste punten te verzamelen. Iedere kaart in deze set staat voor een aantal punten. Er wordt een verschil gemaakt tussen gewone kaarten en troefkaarten. Wij geven je hier een speluitleg over klaverjassen.

Algemeen klaverjassen speluitleg

Het spel klaverjassen is een kaartspel dat in teams wordt gespeeld. Meestal wordt het spel met z'n vieren gespeeld maar dit kan ook met minder of meer zijn. Hierbij worden er teams van twee personen gemaakt. Deze zitten tegenover elkaar. De naam van het spel is afkomstig van het oude begrip jas. Dit begrip staat voor de boer. Het is daarom logisch dat de klaverboer hierdoor ook de hoogste troef is in het spel.

Het uitdelen van de kaarten

Een normale set kaarten bestaat uit 52 kaarten. Echter wordt er bij het klaverjassen alleen gespeeld met de kaarten 7 en hoger. Hier worden ook de Azen bij inbegrepen. Wanneer je voor het eerst gaat klaverjassen is een speluitleg handig. Dit begint al bij het uitdelen van de kaarten. Dit wordt met de klok mee gedaan. Iedere speler ontvang dan 8 stuks kaarten. Dit uitdelen wordt via een 3-2-3 gedaan. In dit spel is het niet toegestaan om de kaarten één voor één uit te delen. Een wedstrijd klaverjassen bestaat uit 16 spellen. Iedere speler deelt hierdoor vier keer uit.

Samenwerking vereist

Klaverjassen is een spel waar samenwerking vereist is. Dit zul je online overal lezen. In de speluitleg van klaverjassen heb je kunnen lezen dat je teamgenootje tegenover je zit. Hoe communiceer je dan met elkaar waarbij het andere team niet in de gaten heeft wat je zegt? Het is dus de bedoeling dat je door middel van samenwerking de meeste slagen wint. Communiceren moet je dus op een andere manier doen. Dit kun je doen door een bepaalde kaart op te gooien. Hierdoor krijgt je teamgenoot in de gaten of je een goede set kaarten hebt. Zo kun je door middel van samenwerking een slag winnen en de meeste punten scoren.

Verschillende spellen

Online zijn er verschillende speluitleg over klaverjassen te vinden. Dit komt omdat er meerdere varianten op het klaverjassen zijn met elk hun eigen regels. Populaire varianten zijn hierbij het Amsterdams en Rotterdams klaverjassen. Vaak is er dan een regel waarbij de speler wel of geen troefplicht heeft. Het spel klaverjassen is daarbij hetzelfde als de Franse variant Belote of Amerikaanse variant Tarbish.

Wil jij meer informatie over klaverjassen en een bredere speluitleg? Neem dan eens een kijkje bij de spelregels. Hier wordt alles tot in de puntjes voor je uitgelegd.